Gävle-Axmartavlan possible next step for the New East Coast Line?

19 May, 2015

The first phase of the New East Coast Line consists of 9 km track Sundsvall to Njurunda. The next stage to be included in the national plan for transport infrastructure may be the route Gävle to Axmartavlan according to the newspaper Hela Hälsingland. (helahalsingland.se).

The railway between Gävle and Sundsvall is one of Sweden’s busiest single track. An expansion to double track and a new connection to Härnösand is crucial for both freight and passenger traffic throughout northern Sweden. The route is a priority at European level but necessary decisions at national level lingers. At the moment there are only 9 kilometers in the National plan för transport infrastructure. Now the track between Gävle and Axmartavlan is mentioned as a possible phase 2.

”It is possible that something is included after the year of 2025” says Harald Knutsen, community planner at Gävle municipality, to the newspaper Hela Hälsingland (helahalsingland.se).

Efforts to produce background material for the next national plan for the transport system 2018 – 2029 has begun. It is in this work that an additional stage of the New East Coast line is at the table at the Transport Administration. This according to discussions at a meeting between Gävle kommun och the Transport Administration that included dubble track on the East Coast Line. Gävle to Axmartavlan is the next phase because of possible connections to the existing railway in Axmartavlan according to Harald Knutsen.

The Swedish Transport Administration points out to the newspaper that nothing is decided but they usually starts whit exit routes from major cities because ”it gives the most effect” according to Stefan Karlsson, strategic planners, to Hela Hälsingland

Read the full article here: helahalsingland.se

Join the effort to build double track the entire route Gavle – Harnosand on the New East Coast Line facebook and the web.

© 2020 Bothnian Corridor   |   Website by Lilla producenten

Häng med på resan!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag för att hålla dig uppdaterad om det senaste i arbetet för att möjliggöra att Sverige och EU kan fortsätta ta del av det vi skapar i norra Sverige, Norge och Finland.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

reCAPTCHA
Skickar

71 procent av Sveriges yta. 60 procent av allt transportarbete på järnväg (i ton). 90 procent av EUs produktion av järnmalm. Världsledande inom allt från föräldraledighet till turism, tjänster, innovationer och industri. En perfekt tågregion med några flaskhalsar vi är på väg att bygga bort såsom dubbelspåret på Nya Ostkustbanan och kustjärnvägen mellan Umeå och Luleå, Norrbotniabanan.

 

 

 

X