Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmärksammar den betydelsefulla utveckling som sker i de nordligaste regionerna i Sverige. 16 mars höll hon ett tal där det svenska näringslivets betydelse för framtidens industri och planetens hälsa uppmärksammades. Det är glädjande att allt fler ser potentialen i Sveriges nordligaste regioner och dess betydelse för hela EUs utveckling.
Alla blickar riktas mot norr – vi är pionjärer för en grön industri och en klimatneutral framtid. EU uppmärksammar Sveriges nordligaste regioners betydelse och det är hög tid att även den svenska regeringen och Trafikverket ser att det som sker inom näringslivet har betydelse för hela världen, och att intresset för att investeringar och utveckling är enormt. Det går inte att behandla stora delar av Sverige som avfolkningsorter – utvecklingen går blixtsnabbt. Det är här framtiden finns och infrastrukturen måste planeras därefter. Investeringarna i infrastrukturen behöver matcha näringslivets satsningar.
Se Ursula von der Leyens tal här:
Ett översatt utdrag ur talet:
”På tal om industrins framtid: titta bara norrut, till exempel till Sverige. Där, 160 kilometer söder om polcirkeln, kan man besöka en pionjär som arbetar för att göra vår ekonomi grönare. I Luleå har en stålfabrik precis börjat använda vätgas för att minska användningen av järnmalm. Och för några dagar sedan meddelade en annan producent i samma region att de kommer att bygga en storskalig grön vätgasanläggning som en del av en ny stålproduktionsanläggning.
Dessa är inte isolerade fall. Vi vet alla att stålindustrin idag svarar för upp till 9 procent av de globala utsläppen. Således måste och vill företag i norra Sverige få ner sitt koldioxidavtryck till noll – med vattenånga som enda biprodukt. Deras sätt att uppnå detta är ren vätgas. Vätgas, härrörande från förnybar energi såsom vattenkraft. En resurs som är lika riklig i Skandinavien som högkvalitativ järnmalm.
Dessa svenska entreprenörer matchar andan i European Green Deal. Vi vill förena vårt sätt att producera och göra affärer med vår planets hälsa. Det är dags att göra detta. För det som är bra för planeten är bra för affärerna och bra för oss alla. Energiövergången är kärnan i vår European Green Deal.”