Samarbetet Botniska korridoren är ett gemensamt arbete mellan sju regioner (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Örebro) som tillsammans utgör två tredjedelar av Sveriges yta. Samarbetets syfte är att stärka transportinfrastrukturen och förbättra förbindelserna mellan norra Sverige och övriga Europa, samt knyta samman norra Skandinavien, genom att ta fram ett gemensamt förslag till hur infrastrukturen kan byggas ut. BK-samarbetet driver på för att den Botniska korridoren ska färdigställas. Engagemanget bygger på en övertygelse om att infrastruktur knyter samman kommuner, regioner och länder. Infrastruktur underlättar för människor och för företag att utvecklas och växa. God infrastruktur skapar jobb och ger tillväxt, och kan också lösa klimatkrisen. En viktig uppgift är att visa varför och hur Botniska korridoren bidrar till att stärka Sverige och EU.
Alla är besjälade av att stärka den Botniska korridoren – som är en viktig del av EU:s stomnät för transporter. Botniska korridoren går från Hallsberg och vidare norrut längs Norrlandskusten, för att sedan fortsätta på den finska sidan ända till Helsingfors. Samarbetet startade för ungefär 10 år sedan. Under senare år har det utvidgats. Nu senast med Region Dalarna som gick med 2019.
Vad gör vi?
BK-samarbetet driver på för att Botniska korridoren ska färdigställas. Vi informerar politiker och andra relevanta beslutsfattare om varför Botniska korridoren är viktig. Vårt arbete riktas framförallt mot den nationella nivån samt EU-nivån. Vi vänder oss därför till politiker på riksnivå, framförallt inom regeringen och riksdagen, men också till politiker inom EU. Vi arbetar även för att sprida vårt budskap till viktiga myndigheter och institutioner, både inom Sverige, Norden och EU.
Vi tar fram faktarapporter, anordnar seminarier och arrangerar personliga möten med viktiga beslutsfattare på olika nivåer. En annan viktig uppgift är att vara remissinstans.
Vår organisation
I styrgruppen ingår ledande politiska företrädare för de sju regionerna – Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Örebro län – som ingår i samarbetet. Det finns också en beredningsgrupp med tjänstepersoner från de olika regionerna som är ett stöd för projektledningen. Arbetet finansieras av de de sju regionerna blanda annat via regionala projektmedel, och i Västerbotten även i samverkan med Skellefteå och Umeå kommun.
I arbetet medverkar även representanter för Norrbotniabanan och Nya Ostkustbanan, samt våra EU-kontor North Sweden och Central Sweden.