Gävle-Axmartavlan nästa etapp dubbelspår?

19 maj, 2015

Första etappen av Nya ostkustbanan (dubbelspår Gävle-Härnösand) består av 9 kilometer dubbelspår. Nästa etapp kan nu bli sträckan Gävle till Axmartavlan enligt Hela Hälsingland. (helahalsingland.se).

Sträckan mellan Gävle och Sundsvall är ett av Sveriges mest trafikerade enkelspår. En utbyggnad till dubbelspår på sträckan och en ny dragning till Härnösand är helt avgörande för både gods- och persontrafiken i hela norra Sverige. Sträckan är prioriterad på Europeisk nivå men nödvändiga beslut på nationell nivå dröjer. I dagsläget finns bara 9 kilometer med i planeringen. Nu nämns dubbelspår mellan Gävle och Axmartavlan som en möjlig etapp 2.

”Efter 2025 kan de hända att någonting är på gång”, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare på Gävle kommun, till Hela Hälsingland (helahalsingland.se).

Arbetet med att ta fram underlag inför kommande Nationell plan för transportsystemet 2018 – 2029 har påbörjats. Det är i det arbetet som ytterligare en etapp av Nya ostkustbanan finns med i diskussionen på Trafikverket. Det var på ett möte mellan Gävle kommun och Trafikverket som bland annat dubbelspåret diskuterades. Till Hela Hälsingland (helahalsingland.se) säger Harald Knutsen att intrycket på mötet var att Gävle till Axmartavlan är det som diskuteras eftersom det där går att ansluta till befintlig järnväg.

Trafikverket påpekar att ingenting är klart men att de oftast tittar på utfarter från större städer för att det enligt en av Trafikverkets strategiska planerare till Hela Hälsingland menar att det ”ger mest effekt”.

Läs hela artikeln här: helahalsingland.se

Häng med i arbetet för dubbelspår hela sträckan Gävle – Härnösand på Nya ostkustbanans facebook och webb.

© 2020 Bothnian Corridor   |   Webbplats av Lilla producenten

Häng med på resan!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag för att hålla dig uppdaterad om det senaste i arbetet för att möjliggöra att Sverige och EU kan fortsätta ta del av det vi skapar i norra Sverige, Norge och Finland.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

reCAPTCHA
Skickar

71 procent av Sveriges yta. 60 procent av allt transportarbete på järnväg (i ton). 90 procent av EUs produktion av järnmalm. Världsledande inom allt från föräldraledighet till turism, tjänster, innovationer och industri. En perfekt tågregion med några flaskhalsar vi är på väg att bygga bort såsom dubbelspåret på Nya Ostkustbanan och kustjärnvägen mellan Umeå och Luleå, Norrbotniabanan.

 

 

 

X