Gävle-Axmartavlan nästa etapp dubbelspår?

19 maj, 2015

Första etappen av Nya ostkustbanan (dubbelspår Gävle-Härnösand) består av 9 kilometer dubbelspår. Nästa etapp kan nu bli sträckan Gävle till Axmartavlan enligt Hela Hälsingland. (helahalsingland.se).

Sträckan mellan Gävle och Sundsvall är ett av Sveriges mest trafikerade enkelspår. En utbyggnad till dubbelspår på sträckan och en ny dragning till Härnösand är helt avgörande för både gods- och persontrafiken i hela norra Sverige. Sträckan är prioriterad på Europeisk nivå men nödvändiga beslut på nationell nivå dröjer. I dagsläget finns bara 9 kilometer med i planeringen. Nu nämns dubbelspår mellan Gävle och Axmartavlan som en möjlig etapp 2.

”Efter 2025 kan de hända att någonting är på gång”, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare på Gävle kommun, till Hela Hälsingland (helahalsingland.se).

Arbetet med att ta fram underlag inför kommande Nationell plan för transportsystemet 2018 – 2029 har påbörjats. Det är i det arbetet som ytterligare en etapp av Nya ostkustbanan finns med i diskussionen på Trafikverket. Det var på ett möte mellan Gävle kommun och Trafikverket som bland annat dubbelspåret diskuterades. Till Hela Hälsingland (helahalsingland.se) säger Harald Knutsen att intrycket på mötet var att Gävle till Axmartavlan är det som diskuteras eftersom det där går att ansluta till befintlig järnväg.

Trafikverket påpekar att ingenting är klart men att de oftast tittar på utfarter från större städer för att det enligt en av Trafikverkets strategiska planerare till Hela Hälsingland menar att det ”ger mest effekt”.

Läs hela artikeln här: helahalsingland.se

Häng med i arbetet för dubbelspår hela sträckan Gävle – Härnösand på Nya ostkustbanans facebook och webb.

© 2019 Bothnian Corridor   |   Webbplats av Lilla producenten

X