Avtal klart. Nu kan bygget av Norrbotniabanan starta!

15 oktober, 2015

Från Piteå-tidningen

Förhandlingarna med EU är nu färdiga och avtalet om finansiering av tågplanen för sträckan Umeå – Skellefteå därigenom i hamn. Totalt handlar det om 100 miljoner från EU och lika mycket i statlig finansiering via Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten.

EU-kommissionen meddelade redan i somras att man bifallit Norrbotniabanans ansökan till CEF, fonden för finansiering av utbyggnaden av EUs stomnätverk för transporter (TEN-T). Nu är avtalet klart och Norrbotniabanan AB kan därmed påbörja arbetet. Läs hela artikeln på PT.se

– Jag hoppas vi är i gång vid årsskiftet, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, till Piteå-Tidningen.

Arbetet beräknas ta 2 – 2,5 år. Beställare är Norrbotniabanan AB och utförare är Trafikverket.

Nästa steg blir att titta på möjlig finansiering till en tågplan för nästa sträcka, Skellefteå – Luleå, och att påbörja förhandlingar om finansiering för själva bygget när tågplanerna är färdiga.

Regeringen har lovat byggstart senast våren 2018.

© 2020 Bothnian Corridor   |   Webbplats av Lilla producenten

Häng med på resan!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag för att hålla dig uppdaterad om det senaste i arbetet för att möjliggöra att Sverige och EU kan fortsätta ta del av det vi skapar i norra Sverige, Norge och Finland.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

reCAPTCHA
Skickar

71 procent av Sveriges yta. 60 procent av allt transportarbete på järnväg (i ton). 90 procent av EUs produktion av järnmalm. Världsledande inom allt från föräldraledighet till turism, tjänster, innovationer och industri. En perfekt tågregion med några flaskhalsar vi är på väg att bygga bort såsom dubbelspåret på Nya Ostkustbanan och kustjärnvägen mellan Umeå och Luleå, Norrbotniabanan.

 

 

 

X