I Norra Sverige bor 1,5 miljoner människor. Här finns några av Sveriges mest expansiva och lönsamma råvaruföretag, och många nya innovativa företag. Över 1 000 miljarder kronor investeras kommande år i nya industrier, besöksnäring, tjänstesektor, energisektor och i att ställa om till mer hållbar utveckling. Norra och mellersta Sverige kokar!
Ett ömsesidigt beroende
Sverige är ett exportberoende land men det är inte det enda som gör att vi måste kunna transportera varor över gränser. Idag är den mesta produktionen uppdelad i kedjor där delar som produceras på en plats sätts samman på en annan. Hela EU:s industri hänger samman i produktionskedjor, där vi i norra Sverige har en stor betydelse även för exempelvis tyska jobb. Men även EU:s råvaruförsörjning kommer till stor del från de nordliga delarna av Europa. Så mycket som 90 procent av EU:s produktion av järnmalm kommer från Norrbotten och vart tionde papper i EU-länderna kommer från Sverige. En stor andel av den förnyelsebara råvaran som bli allt viktigare växer i Sverige och Finland.
Innovationsledande men långt till de stora marknaderna
Norra Sverige är innovationsledande med världsledande verksamheter. Där utvecklas nya produkter av kompetenta och innovativa medarbetare. En stor utmaning är att de stora marknaderna ligger långt borta. Därför är hållbara transporter med hög kapacitet särskilt viktigt i norra Sverige. Vi har dessutom en mindre befolkning vilket gör det än viktigare med snabba tåg som kan förstora arbetsmarknadsregionerna. Varken bil eller lastbil kan möta dessa behov, vilket gör att just järnvägen spelar en ännu viktigare roll.
Bristande kapacitet hämmar utvecklingen
Kapacitetsbristen på godsstråket längs Bottenviken och genom Bergslagen är en broms i utvecklingen, inte bara i norr utan i hela landet. Mellan Gävle och Härnösand (26 mil) trängs tågen på ett enkelspår och mellan Umeå och Luleå (27 mil) går järnvägen fem mil in i landet, långt från företag och tätorter. Idag tar det 40 minuter längre att åka från Sundsvall till Stockholm än vad det gjorde för tio år sedan.
En viktig del av Sveriges, Norges, Finlands och EU:s transportsystem
EU har insett vikten av Botniska korridoren för Europa och den har prioriterats i Core Network, det viktigaste europeiska stomnätet för transporter. Som ytterligare ett bevis på Botniska korridorens betydelse har EU och Sveriges, Norges samt Finlands regeringar beslutat att stråket ska ingå i EU:s mest prioriterade korridorer; EU:s stomnätskorridorer för transporter, Core Network Corridors. I Sverige ingår även Västra och Södra stambanan samt stråket upp till Oslo från Göteborg. Trots det går den nödvändiga utbyggnaden för långsamt. Det vill vi ändra på.
Under senare år har tågresandet ökat i rekordtakt. Regionaltågtrafiken växer snabbt och slår resanderekord. Sträckan Stockholm–Sundsvall–Umeå är SJ:s tredje viktigaste snabbtågssträcka och den med absolut störst trafiktillväxt. Under senare tid är de flesta avgångar fullbokade och Trafikverket varnar för att kapaciteten nu nått taket. Det finns helt enkelt inte plats för fler tåg.
Därför är det viktigt att påskynda utbyggnaden av järnvägen längs Norrlandskusten och de anslutande stråken, men också för att mer gods ska kunna gå på järnväg hela vägen från nordligaste Europa ner till de sydligaste.
Läs mer
Några exempel på de stora investeringar som görs i norra Sverige (totalt 1 095 miljarder):
Här kan du läsa mer om pågående, planerande och kommande behov av investeringar i järnvägen i norra Sverige