Skip to main content
Nyheter

Botniabanan 10 år – följ webbinariet 25 november!

By 13 november, 2020 No Comments

25 november kl. 16.00 – Missa inte! Klicka här för att anmäla dig.

NJS – Forum för nordiskt järnvägssamarbete och Norrtåg bjuder in till ett webbinarium om Botniabanan tio år. Många frågor kommer att ställas och besvaras. Vad har banan betytt för regionen, för Sverige och orterna längs sträckan?

Per Olof Lingwall

– Botniabanan är en helt ny förbindelse, 18 mil järnväg där det förut inte funnits järnvägsspår. Det ger en enorm inverkan på området, säger Per Olof Lingwall, ordförande för NJS svenska avdelning, och drar paralleller till hur Öresundsbron påverkat Öresundsregionen.

Botniabanan har betytt och fortsätter att betyda mycket för hela Sverige. Under 10 år har 5,4 miljoner resor med Norrtåg genomförts på banan. Under webbinariet, där vi firar Botniabanan, får vi minnas hur det gick till när banan byggdes och vad som hänt de senaste tio åren. Det finns mycket att lära av ett av våra senaste stora infrastrukturprojekt.

Webbinariet blickar också framåt.

– Det händer väldigt mycket – infrastrukturen förbättras nu norr och söder om banan, vilket ger utökad kapacitet. Norr om Umeå finns Norrbotniabanan som planeras för fullt. Den kommer vara färdigställd till Skellefteå om cirka 10 år och det finns också långt gångna planer på tågtrafik till Haparanda. Söder om Botniabanan fortsätter kustjärnvägen på Ådalsbanan och Ostkustbanan, där förberedelser för utbyggnad till dubbelspår görs, säger Per Olof Lingwall.

Elvy Söderström, ordförande för Norrtåg och Botniska Korridoren, Per Nylén (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik, Jan Kyrk, affärschef på SJ, Olle Tiderman, teknisk chef för Norrtåg samt Per Olof Lingwall, ordförande för NJS svenska avdelning deltar i webbinariet.

Webbinariet sänds 25 november kl. 16.00 ­– 17.45. Klicka här för att anmäla dig (öppnas i ny flik).

Läs mer i inbjudan här (öppnas i ny flik).

Leave a Reply