– Nordiska rådets utskott för tillväxt och utveckling var väldigt intresserade av hur våra kombinerade förslag till finansiering och utförande kan stärka handeln, säkerheten och den industriella gröna omställningen i hela Norden, säger samarbetet Botniska korridorens verksamhetsledare Henric Fuchs som tillsammans med samarbetets ordförande Jonny Lundin (C) bjöds in till Nordiska rådets utskott på Åland 17 september.
Botniska korridoren bjöds in för att berätta mer om samarbetets arbete för att stärka de nordiska kopplingarna, och höra mer om hur de nordiska länderna kan stärka sitt samarbete för att säkerställa och påskynda utbyggnaden av den kritiska infrastrukturen och transportlederna som knyter ihop våra länder.
Nordiskt samarbete och alternativa lösningar på agendan
Den 26 juni arrangerade Botniska korridoren ett seminarium i Almedalen tillsammans med Norrbotniabanegruppen, Nya Ostkustbanan AB och North Sweden European Office. Temat för seminariet var hur vi kan påskynda utbyggnaden av den Botniska korridoren genom fördjupad nordisk samverkan. Seminariet var också det enda officiella sidoeventet till det informella transportministermötet som senare hölls i Göteborg 13–14 augusti. Vid Almedalsseminariet antog också Botniska korridoren en deklaration som också överlämnades till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
– I Almedalsdeklarationen betonar vi vikten av fördjupat nordiskt samarbete på infrastruktur- och transportområdet. Vi uppmanar också de nordiska transportministrarna att beakta det förslag som vi tar fram för utbyggnad av Botniska korridoren, säger Jonny Lundin (C), ordförande för samarbetet Botniska korridorens.
Rapporten som Almedalsseminariet kretsade kring beskriver hur Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen på olika sätt kan planeras och finansieras samt i förekommande fall utföras på andra sätt, exempelvis genom ett bolag eller konsortium.
– Vi har flera goda nationella och nordiska exempel på hur alternativa utföranden kan snabba på utbyggnaden av järnväg. Botniabanan och Öresundsbron byggdes ut snabbt, effektivt och inom budget, tillägger Jonny Lundin.
Samverkan och sammanhållning gynnar brett
Botniska korridorens utgångspunkt är att vi behöver skapa ett sammanhållet och harmoniserat transportsystem för att stärka och trygga den utveckling vi vill se i hela Europa – vilket också gynnar Norden och Sverige. Därför är den europeiska transportkartan en bra utgångspunkt även för den nordiska och svenska transportplaneringen, vilket Botniska korridoren poängterar.
– Hela EU inklusive Sverige är överens om vilka brister och behov som finns civilt och militärt, säger Fuchs. Hela vårt land skulle därför stärkas av ett fördjupat nordiskt infrastruktursamarbete samt att den nationella transportplanen skulle behöva harmonisera bättre det vi åtagit oss att göra gentemot EU och Nato, avslutar Fuchs.
Nordiska rådet arbetar för att utveckla Norden som region samt stärka banden och samverkan mellan länderna där infrastruktur och transporter är en viktig komponent. Rådet utgörs av parlamentariker från den fem nordiska länderna och från Färöarna, Grönland och Åland.