Vi passade på att träffa Hans-Olov Åström, senior utredare vid Trafikverket, som deltog på årsstämma med Nya Ostkustbanan 9 maj. Så här säger han om kommande nationella prioriteringar i höst.
Hans-Olov Åström har arbetat med infrastruktur i över 40 år. De senaste åren har mycket av fokuset varit Ostkustbanan och Ådalsbanan men sedan Trafikverkets nya regionala indelning för ett och ett halvt år sedan är han även strategisk planerare i Örebro län. Hans uppdrag sträcker sig över flera regioner och projekt.
– Jag har märkt nu också vilket centrum Örebro är för gods- och logistik. Dessutom är ju det en del av den Botniska korridoren, säger Hans-Olov Åström.
Han berättar att hans arbete i Örebro län har varit en lärorik upplevelse. ”Jag sitter med kartboken hela tiden,” säger han och beskriver hur han har fått lära sig om ett nytt län. Godsstråket genom Bergslagen är en del av den Botniska korridoren och Hallsberg och Örebro är ett av många viktiga logistiskt nav för hela Sverige.
Att se brister och behov
Hans arbete har alltid handlat om att lösa brister, och Ostkustbanan är inget undantag. Med sitt stora engagemang och erfarenhet är han nu mitt i arbetet med att få de viktiga järnvägsprojekten att komma på plats – men det är inte utan utmaningar.
– Ett av uppdragen i direktivet till nya nationella planen 2026 – 2037 är att föreslå sträckor möjliga för alternativ finansiering eller alternativt genomförande. Vilka som kan rymmas i planen är det politikerna som avgör. Från vårt håll är det väl utrett, och ni i Botniska korridoren har tagit fram underlag för alternativ finansiering. Nu handlar det om prioritering: är Ostkustbanan och Ådalsbanan tillräckligt viktig jämfört med andra projekt? säger Hans-Olov Åström.
All tågtrafik försenas på grund av problem i Hudiksvall
Hans uppdrag är att se till att det finns planmognad för de olika etapperna. Den planerade utbyggnaden mellan Gävle och Härnösand kommer att öka kapaciteten och minska restiderna avsevärt. Hans-Olov Åström betonar att detta projekt är avgörande för att förbättra både gods- och persontransporter längs Sveriges kust.
– Utbyggnadsstrategin vi tog fram 2021 säger att delen vid Hudiksvall, Enånger – Stegskogen, är den del som ger högst effekt och är högst prioriterad efter noderna Sundsvall och Gävle på Ostkustbanan mellan Gävle och Sundsvall, säger Hans-Olov Åström.
– Det är alltid tågmöte i Hudiksvall, säger Hans-Olov Åström och fortsätter: De förseningar som sker där påverkar hela sträckan.
Ett av de största hindren för att järnvägen ska bli attraktiv är den låga hastighetsstandarden. Trafikverket har studerat sträckan noggrant och djupdykt i svårigheter som järnvägsutredningen pekade ut redan för 10 år sedan. Han nämner också att det är viktigt att möjliggöra ökad persontrafik på Ådalsbanan mellan Sundsvall och Härnösand.
Har planerat rätt
Regeringen har ett stråktänk när det gäller utbyggnad av järnvägen. Hans-Olov Åström förklarar dock att Ostkustbanan kan byggas ut i delar eftersom det finns en befintlig järnväg. All utveckling sker med anledning av en brist, och nya behov kan uppstå över tid, som industrietableringarna i norr. Norra och mellersta Sverige är ledande i omställningen, med miljarder som investeras i grön omställning. Men tillväxten riskerar att stanna av om infrastrukturen inte byggs ut i takt med behoven.
– Det som vi ser händer i norra Sverige nu stärker bara att det finns ett behov och en brist, säger Hans-Olov Åström och konstaterar: Vi har planerat rätt hela tiden.
Ostkustbanan knyter ihop norr och söder
Hans-Olov Åström avslutar med att betona vikten av dialog och menar att det finns många intressenter för olika banor i hela Sverige. Konkurrensen är hård när det gäller att komma med i nya nationella planen.
– Det positiva med Ostkustbanan och Ådalsbanan är att vi har så god kunskap om kostnaderna och utmaningarna längs sträckorna. Vi har kommit så långt vi kan i planeringsarbetet. Utbyggnadsstrategin för Ostkustbanan, Ådalsbanan och andra relaterade planer gör det möjligt att knyta ihop norr och söder – i båda riktningarna. Det känns väldigt bra att vi i mittendelen varken har planerat fel eller tänkt fel. När vi nu jämför verkligheten mellan utvecklingen i södra och norra Sverige ser vi tydligt hur viktig mittendelen är, avslutar Hans-Olov Åström.