Skip to main content
Nationell planNorra och mellersta SverigeNyheter

Dagens industri: Nödrop för nya tågspår

By 2 februari, 2021 mars 5th, 2021 No Comments

Länsstyrelsen i Västerbotten varnar för stora förseningar i bygget av Norrbotniabanan, skriver Dagens Industri (2 februari 2021). ”Med de resurser vi har nu så kan vi inte klara den tidsplan som har satts upp”, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten och tidigare S-minister till tidningen.

Helene Hellmark Knutsson

Hellemark Knutsson syftar på länsstyrelsens ansvar för olika miljöprövningar, som måste göras när det ska byggas ny järnväg. De resurser som krävs för att klara uppdraget räcker dock inte till i Västerbotten.

Norrbotniabanan är tänkt att gå de 27 milen mellan Umeå och Luleå, men efter flera års planering är arbetet bara igång med en sträcka på 12 kilometer, närmast Umeå.

– Det är bråttom nu. Näringslivet investerar 1 000 miljarder i omställning till ett hållbart samhälle. Vi har en bra chans att nu snabbt bygga ut järnvägen, med medfinansiering från EU. Då kan inte tillståndsprocessen bli en broms, på grund av för få resurser. Regeringen bör skyndsamt genomföra Trafikverkets förslag att inkludera ersättning till länsstyrelsen för deras del i nästa nationella plan. Detta är inte bara en viktig fråga för Norrbotniabanan, utan för alla större järnvägsprojekt. Så detta berör även dubbelspårsutbyggnaden på Nya Ostkustbanan, säger Joakim Berg, projektledare för Botniska korridoren.

Klicka här för att läsa förslaget som just nu är på remiss (öppnas i ny flik).

 

 

Leave a Reply