Skip to main content
Nyheter

Debatt: Industrins rekordinvesteringar måste matchas med ny infrastruktur

By 21 januari, 2021 No Comments

Riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet skriver tillsammans med fyra handelskamrar i Dagens Samhälle:

”Sveriges utveckling begränsas av undermålig järnväg i norra Sverige. Dagens enkelspår mellan Gävle och Härnösand och avsaknaden av järnväg mellan Umeå och Luleå stryper utvecklingen.

Sverige behöver en ny modern järnväg för snabbare, tyngre och längre tåg. För mindre än 60 miljarder skulle vi redan till år 2030 – 2035 kunna få 75 mil modern järnväg hela vägen mellan Gävle och Luleå.

Industrin investerar mer än 1 000 miljarder kronor i nya anläggningaroch ny teknik i norra Sverige. Det är investeringar för jobb, tillväxt, exportintäkter och ökad hållbarhet. Industrin i vår region ligger i framkant i klimatomställningen; skogsindustrin levererar innovativa biobaserade lösningar och stål- och tillverkningsindustrin är världsledande i att minska utsläppen.”

Läs hela artikeln här! (Dagens Samhälle 210119, extern länk).

Om ställningstagandet rapporteras det bland annat i P4 Norrbotten.

– Trafikverket pekar på att godstransporterna kommer att öka med 50 % fram till 2040. Därför måste vi vara effektiva och bygga ny infrastruktur, vi kan inte bara lappa och laga det vi har, säger Linda Nilsson, VD på Norrbottens Handelskammare till P4 Norrbotten.

Hon och Tomas Eneroth, infrastrukturminister, intervjuas med anledning av den debattartikel som 16 riksdagsledamöter från fyra partier samt handelskamrarna i norr skrev i Dagens Samhälle tidigare i veckan. I debattartikeln kräver handelskamrarna och den breda uppslutningen politiker att industrins stora investeringar matchas med ny infrastruktur, för en modern järnväg mellan Gävle och Luleå.

– Linda säger att vi inte har råd att vänta och det är helt rätt. Det är över 1000 miljarder som investeras i Norra Sverige. Det här är inte en regional fråga, det här är en nationell fråga som handlar om hela Sveriges tillväxt, säger Tomas Eneroth.

Lyssna till hela inslaget här (P4 Norrbotten 210121, extern länk).

Leave a Reply