21 januari träffades Botniska korridoren och Trafikverket för att diskutera framtiden för infrastrukturen. De fokuserade på hur man kan se järnvägen som ett sammanhängande system. Målsättningen är ökad öppenhet och att hitta nya sätt att finansiera projekt, vilket är avgörande för att lösa problem med flaskhalsar på järnvägen.
– Det var ett produktivt möte med Trafikverkets chef för verksamhetsområde planering, Ulrika Geeraedts, samt direktörerna för Region Norra och Mellersta, Helena Eriksson och Rami Yones, och Mikael Sundvall, enhetschef för åtgärdsplanering i Region Norra, säger Botniska korridorens ordförande Jonny Lundin (C) från Region Västernorrland.
Deltog gjorde också styrgruppen för Botniska korridoren, arbetsgruppen, Norrbotniabanegruppen och Nya Ostkustbanan.
Under mötet diskuterades vikten av att ha ett stråk- och systemperspektiv i planeringen och hur samhällsekonomiska bedömningar ofta blir missvisande på kortare sträckor.
– Järnvägen är ett sammanhållet system där flaskhalsar påverkar flödet i hela landet. Att göra den samhällsekonomiska analysen på en lokal sträcka blir lätt missvisande, inte minst i glesbygd, säger styrgruppsledamoten Johan Loock (M) från Region Jämtland Härjedalen.
Öppenhet och transparens i nationella planer
Trafikverket arbetar för att göra processen kring den nationella planen mer öppen och transparent, vilket Botniska korridoren och dess ägarregioner ser som positivt. En rapport framtagen i samarbete med Sweco under 2024 presenterade alternativa finansieringar som en möjlig väg framåt. Både Trafikverket och regeringen är intresserade av innovativa lösningar för snabbare processer och effektivare infrastrukturinvesteringar.
– Vi är glada över att Trafikverket och regeringen ser över dessa möjligheter och vi har goda förhoppningar om att kunna hitta lösningar som påskyndar utbyggnaden av viktig infrastruktur i norra och mellersta Sverige, säger Jonny Lundin.
Möjlighet till EU-medfinansiering
Sedan 2021 är Botniska korridoren en namngiven och utpekad del av EU:s transportkorridor Skandinavien Medelhavet, vilket öppnar upp för medfinansiering från EU. Trafikverket hanterar de svenska ansökningarna om CEF-finansiering och Botniska korridoren lyfte idéerna om att Sverige kan tjäna på att ta fram en CEF-strategi, för att i framtiden kunna gå fram med fler och större ansökningar om medfinansieringar från EU.
– Dessa medel är öronmärkta för förbättringar och utbyggnation av transportnätskorridorerna. Att delfinansiera projekt via medel från EU är en viktig möjlighet för att säkra den finansiering som krävs för att bygga ut Botniska korridoren, säger styrgruppsledamoten Jan Bohman (S) från Region Dalarna.
Fördjupat samarbete och framtida möten
Botniska korridoren har under åren fördjupat samarbetet med Trafikverket, inklusive deltagande i utredningar och seminarier. Styrgruppsledamoten Anders Öberg (S) från Region Norrbotten framhöll värdet av dialog med Trafikverket på en strategisk nivå.
– Det är oerhört värdefullt för oss att möta och föra dialog med Trafikverket på en övergripande och strategisk nivå, inte minst som ett komplement till de regionala och enskilda samtalen om konkreta frågor och åtgärder, säger Anders Öberg.