Skip to main content
EUNorra och mellersta SverigeNyheter

Första mötet i Kiruna när Sverige tar över ordförandeskapet i EU

Det svenska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd träder i kraft den 1 januari och löper fram till 30 juni, 2023, i samband med det bjuds EU-kommissionen in till Kiruna i mitten av januari.

 

Joakim Berg
Foto Patrick Trägårdh

– Det är fantastiskt och samtidigt logiskt. Det är en tydlig markering från regeringens sida att det är här det händer. Med över 1 000 miljarder i investeringar i framtidens industri måste såklart ett svenskt ordförandeskap inledas i norr. Det ger oss en unik möjlighet att visa upp den drivkraft och potential som finns här, säger Joakim Berg, Botniska Korridoren.

 

Ursula von der Leyen, ordf. i EU-kommissionen

Av tradition bjuds EU-kommissionen in till ordförandelandet i början av ett ordförandeskap för möte med regeringen och samtal om de aktuella frågorna som är på EU:s dagordning. Detaljerna kring vilka frågor Sverige tänker fokusera är ännu inte klart men tidigare har Sverige drivit på för den sociala pelaren och omställningen till en hållbar och klimatsmart industri i EU. Sverige står även långt fram när det gäller den gränsa omställningen av energisektorn, något som säkert kommer att bli aktuellt i och med att ordförandeskapet börjar i Kiruna.

 

– Både frågor om kompetensförsörjning, konkurrenskraft och nästa generations samhälle är högaktuella i norra och mellersta Sverige. Inte bara för det stora behovet vi har av kompetensförsörjning utan även för att vi har många lösningar här. Kan Sverige nu visa hur vi dessutom klarar att möta denna utveckling med snabba och effektiva transporter så kommer besöken bli ännu fler. Vi kommer nu göra det vi kan för att visa upp den styrka som finns här och hoppas på ett gott samarbete med regeringen om programmet för ordförandeskapet. En idé är att erbjuda möjligheten att med tåg se mer av Norra och mellersta Sverige. Vi tror bland annat att det finns ett stort intresse från EU att ta tåget hela vägen från Stockholm, om de nu inte vill starta med tåg redan i Bryssel, avslutar Joakim Berg, Botniska korridoren.

Regeringens pressmeddelande kan läsas här.

Har du förslag på vad EU-kommissionen bör ta del av när de kommer till Norra Sverige, skicka ditt tips till framtidstro@bothniancorridor.com

Leave a Reply