
Jonny Lundin överlämnade Almedalsdeklarationen till infrastrukturminister Andreas Carlson under Almedalsveckan.
Onsdag 14 augusti möttes de nordiska transportministrarna i Göteborg för informella överläggningar och diskussioner om transportfrågor. Inte minst de gränsöverskridande passagerna samt civilt försvar och beredskapsfrågor inom transportområdet diskuterades mellan ministrarna.
– Det allvarliga säkerhetspolitiska läget innebär att det nordiska samarbetet om gränsöverskridande transportinfrastruktur och transporter är viktigt för de nordiska ländernas totalförsvar, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid träffen.
Inspel till ministern
Den 26 juni arrangerade samarbetet Botniska korridoren ett seminarium i Almedalen tillsammans med Norrbotniabanegruppen, North Sweden European Office och Nya Ostkustbanan om alternativa finansierings- och genomförandelösningar för att påskynda utbyggnaden av den Botniska korridoren där infrastrukturminister Andreas Carlson deltog. Seminariet var också ett officiellt sidoevent till det informella transportministermötet i Göteborg 14 augusti.
Vid seminariet i Almedalen överlämnade samarbetet Botniska korridorens ordförande Jonny Lundin (C) den gemensamma Almedalsdeklarationen till ministern.
– I deklarationen underströk vi vikten av att stärka det nordiska samarbetet inom infrastruktur- och transportområdet – inte minst mot bakgrund av det försämrade och förändrade säkerhetsläget i vårt direkta närområde men också med anledning av Finlands och Sveriges inträde i Nato, säger Jonny Lundin.
Norra och mellesta Sverige internationellt betydelsefullt
I deklarationen tydliggjordes också den strategiska vikten och betydelsen av norra och mellersta Sverige i Norden men också för EU och Nato. I samarbetet Botniska korridorens direkta geografi finns viktiga järnvägsövergångar mellan Kiruna–Narvik och Storlien–Trondheim samt den enda järnvägen till Finland mellan Haparanda–Torneå.
Den av Sverige nyligen antagna nationella planen för militär rörlighet (den 1 augusti 2024) understryker att det utöver de civila behoven också finns tydliga försvarsmässiga skäl till att stärka järnvägsinfrastrukturen i norra och mellersta Sverige för att knyta ihop de nordiska länderna – det som EU benämner som dual use.
Huvuddragen i Almedalsdeklarationen från 26 juni 2024 (som du kan läsa i sin helhet här, öppnas i ny flik) är att:
- vi välkomnar ambitionen i den tidigare Narvikdeklarationen kring ett fördjupat nordiskt samarbete för att säkra en robust och resilient infrastruktur för både militär rörlighet och civila nyttor – dual use
- de nordiska länderna bör intensifiera sin samverkan kring planering och genomförande av gränsöverskridande förbindelser, inte minst järnväg
- Plattform Norr kan bli ett viktigt verktyg för samplanering av gränsöverskridande infrastruktur
- Den europeiska transportplanen, TEN-T, bör vara ryggraden i nationell planering av infrastruktur,
- i än högre grad ta vara på och utveckla de nordiska erfarenheterna av alternativ finansiering och alternativa utföranden för infrastruktur,
- delge våra förslag om hur utbyggnaden av Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen kan påskyndas – inte minst för att stärka de gränsöverskridande kopplingarna i norra Norden, samt
- EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) stärker samarbetet kring Östersjön och vid det årliga forumet i Visby 30–31 oktober kan ytterligare steg tas för att bättre stärka samverkan i Norden.
Det informella ministermötet 14 augusti avhandlade även andra transportfrågor och går att läsa mer om på Regeringens hemsida (öppnas i ny flik).