Skip to main content
250 km/hNorra och mellersta SverigeNyheter

Industrin drar nya invånare till tidigare utflyttningsområden – nu måste staten satsa på infrastrukturen

By 16 mars, 2021 mars 25th, 2021 No Comments

Glädjande nyheter om hur industrin investerar mångmiljardbelopp i de sju nordligaste länen tillhör nu vardagen. Behovet av arbetskraft inom basindustrin växer enormt – 25 000 fler invånare behövs bara i Norrbotten och Västerbotten, rapporterar SVT. Samtidigt gör Trafikverket bedömningen att det inte kommer att finnas ett tillräckligt befolkningsunderlag för satsningar på järnvägen längs Norrlandskusten. 

– Det blir allt tydligare att Trafikverket gör en felbedömning, säger Joakim Berg, projektledare för Botniska korridoren.

I dagarna kom nyheten om att Northvolt får en ny stororder på 120 miljarder från Volkswagen. Redan i höstas väntades Northvolts batterifabrik skapa 10 000 jobb  i Skellefteåområdet.

Birgitta Bergvall-Kåreborn

I Boden sker en stor framtidssatsning när en anläggning för fossilfri ståltillverkning byggs av företaget H2 Green Steel. Den nya industrin ska skapa minst 1 500 jobb i Boden-Luleåområdet. Detta är bara ett par exempel på alla investeringar som görs av näringslivet.

– Miljön ligger många unga varmt om hjärtat och det är i basindustrierna du verkligen gör skillnad. Så vill man rädda världen får man komma hit, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, som är rektor för Luleå Tekniska Universitet, till SVT som rapporterar om universitetets insats för att locka ingenjörer till Norrbotten och Västerbotten, genom att erbjuda alla ingenjörsstudenter sommarjobb (SVT Norrbotten, 210316).

Näringslivet investerar mer än 1000 miljarder i norra Sverige. För att industrin ska få tillgång till rätt kompetens krävs ett helhetsgrepp som också innebär satsningar på infrastrukturen. Staten måste hålla jämna steg med näringslivet. Volkswagen investerar 120 miljarder i Västerbotten, kustjärnvägen mellan Gävle och Luleå kostar 60 miljarder – påskynda den!

Leave a Reply