Skip to main content
Nyheter

Orrskärs hamn bygger ut – kapaciteten på järnvägen behöver öka

By 9 november, 2020 No Comments

Orrskärs hamn bygger ut för att möta ökad efterfrågan från skogsindustrin. Hamnen i Ljusne utanför Söderhamn är en av Sveriges största utskeppningshamnar för sågade trävaror. Ett 40-tal skogsverk skickar trävaror via Orrskärs hamn som i nuläget hanterar cirka 1 miljon kubikmeter trävaror per år. Det motsvarar ca 4 000 tågvagnar och 14 000 lastbilar. Om detta skriver Transportnytt (201028, öppnas i nytt fönster).

 

– Att skogsindustrin utvecklas betyder mycket för hela Sverige, som är beroende av norra och mellersta Sveriges innovation, produktion och export. När Orrskärs hamn byggs ut tas ett steg mot den nödvändiga infrastruktur som behövs för framtidens behov, men utöver det behövs omfattande satsningar järnvägen. Trots att spåren går hela vägen fram till hamnen och att tåg är det hållbara alternativet så levereras en stor del av trävarorna på lastbil. Kapaciteten, pålitligheten och tillgängligheten på järnvägen behöver öka. Med dubbelspår på Ostkustbanan skulle kapaciteten fyrdubblas och tillförlitligheten till järnvägen öka, säger Jan Lahenkorva, (S) regionråd Region Gävleborg.

Första spadtaget för utbyggnaden av Orrskärs hamn väntas tas under 2021. En ny 150 meter lång kaj står förhoppningsvis klar under 2023.

 

Leave a Reply