Det säkerhetspolitiska läget, de stora industrisatsningarna och den gröna omställningen är bakgrunden till det stora ökade behovet av infrastruktursatsningar i norra Sverige, Norge och Finland med kopplingar vidare till den europeiska kontinenten. Att gränsöverskridande samverkan i norr är högt prioriterad visades inte minst genom att Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), generaldirektören för Trafikverket Roberto Maiorana, Norges infrastrukturminister Jon-Ivar Nygård samt Finlands generaldirektör för transport- och kommunikationsmyndigheten Jarkko Saarimäki deltog vid invigningen av Plattform Norr i Luleå 12-13 februari.
Forumet leddes av EU:s stomnätskorridorskoordinatorer Pat Cox och Cathrine Trautmann, som betonade vikten av gränsöverskridande samverkan för att bygga ett robust transportsystem som kopplar ihop Norden med resten av Europa.
EU-finansiering kan påskynda satsningar
Infrastrukturminister Andreas Carlson framhöll möjligheterna med EU-finansiering för att snabbare kunna möjliggöra de satsningar som behövs. Ministern betonade också vikten av att stärka den svenska och europeiska konkurrenskraften, säkerheten samt den industriella gröna omställningen.
– En gemensam ansökan om medfinansiering från EU möjliggör att vi kan tidigarelägga utbyggnaden av kritisk infrastruktur, säger Botniska korridorens ordförande Jonny Lundin (C). Nu behöver Sverige, Norge och Finland gemensamt definiera vilka objekt som behöver prioriteras i första hand. Det här är en fantastisk möjlighet som både kommer stärka våra länder och resten av Europa.
TEN-T (Trans-European Transport Network) är en förordning som beskriver hur de prioriterade korridorerna och det övergripande nätet i Europa ska byggas ut. I ett första skede ska transportkorridorerna Skandinavien–Medelhavet och Nordsjön–Östersjön byggas ut till 2030 och det övergripande nätet till 2050. Flertalet av Botniska korridorens prioriteringar omfattas av TEN-T, men inte alla.
– Att många av våra prioriteringar är prioriterade även av EU möjliggör för Sverige att ta del av europeisk medfinansiering, säger Magnus Lagergren (KD) som är regionpolitiker från Region Örebro län och styrgruppsledamot i Botniska korridoren.
Han tillägger:
– Medfinansiering från EU ökar chanserna för att våra prioriteringar byggs ut och skapar förutsättningar för att de realiseras tidigare än annars.
Plattform Norr – internationell samverkan med internationella förlagor
Plattform Norr bygger på förlagor och erfarenheter exempelvis från Brenner Base Tunnel mellan Österrike och Italien samt Fehmarnbältförbindelsen mellan Danmark och Tyskland och syftar bland annat till att stimulera och förenkla transporter och förbindelser mellan länder. Inte alltför sällan finns hinder och flaskhalsar kopplat till gränspassager, både fysiska och administrativa.
– Vår region har landgränser både till Norge och Finland och utbytet däremellan är omfattande, säger Anders Öberg (S) som är regionråd i Region Norrbotten och styrgruppsledamot i Botniska korridoren. Vi ser ett kraftigt ökat intresse både för att utöka befintliga och för att etablera nya verksamheter i Norrbotten – i första hand företag men även Försvarets och Natos närvaro ökar.
Militär rörlighet och säkerhetsaspekter
Försvarets och Natos behov av infrastruktur, transporter och logistik kan sammanfattas i begreppet militär rörlighet, vilket var ett ämne som fick mycket fokus på forumet. Tillsammans med kollegor från Finland och Norge föredrog överstelöjtnant Per-Ove Norell de åtgärder som Försvarsmakten och Nato vidtar och behöver vidta för att utveckla och stärka den militära operationsförmågan i Nordkalotten.
– Militär rörlighet och dubbla användningsområden av infrastruktur och transporter blir allt viktigare i norra Norden, säger Jonas Andersson (S), regionråd i Region Jämtland Härjedalen och styrgruppsledamot i Botniska korridoren.
I anslutning till de europeiska transportkorridorerna genom Sverige växer de östvästliga kopplingarna i betydelse, inte minst de mellan atlanthamnen i Trondheim och Östersjön.
Kommande steg för Plattform Norr
Plattform Norr ska vara ett forum för samverkan och samordning i syfte att påskynda och stärka framdrift i Sveriges, Norges och Finlands gemensamt prioriterade infrastrukturprojekt. Exempelvis kan plattformen användas för framtagande av gemensamma ansökningar om medfinansiering, gemensamt framtagande av kunskapsunderlag samt en yta för samplanering och harmonisering av gränsöverskridande projekt.
– Vi har samarbete i vårt DNA och Plattform Norr kan bli ett viktigt verktyg för att förverkliga viktiga infrastrukturprojekt i norra Norden, säger Åsa Ågren Wikström (M), regionpolitiker i Region Västerbotten tillika styrgruppsledamot i Botniska korridoren. Plattformssamarbetet är inte ett substitut för faktiskt arbete utan ska bidra till att utföra och uppfylla politiskt beslutade prioriteringar och löften.
Efter det inledande forumet i Luleå 12–13 februari börjar arbetet med att fånga alla inspel och medskick som gjordes under forumet. Dessutom ska en mer bestående struktur byggas upp.
Plattform Norr har i första hand ett territoriellt fokus på de fyra nordligaste regionerna i Sverige – Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland – och motsvarande geografiska områden i Norge och Finland samt med en utblick mot övriga EU genom det europeiska transportnätverket TEN-T.