Skip to main content
Nyheter

Rapport: Botniska korridoren – Förslag på finansiering och genomförande

By 14 oktober, 2024 No Comments

Idag släpper samarbetet Botniska korridoren tillsammans med Sweco realistiska förslag på hur Botniska korridoren kan byggas klart. Det som behövs är alternativa metoder i form av projektbolag.

– Traditionella metoder för finansiering och genomförande fungerar inte tillräckligt väl och vi behöver ta till nya metoder för att förverkliga den helt nödvändiga utbyggnaden av Botniska korridorens alla delar. Därför har vi grundligt tagit fram förslag på hur det kan gå till, säger Jonny Lundin, ordförande för samarbetet Botniska korridoren.

Jonny Lundin

Rapporten har arbetats fram tillsammans med Sweco för att ta fram ett så konkret förslag som möjligt till hur hela Botniska korridoren ska kunna säkerställas och byggas ut skyndsamt – så nära målåret 2030 som möjligt. Hela EU:s, Nordens och Sveriges konkurrenskraft, säkerhet och industriella gröna omställning är nära sammanflätat med utbyggnaden av den Botniska korridoren.

– Att Sverige riskerar att tappa investeringar om infrastrukturen saknas eller har för låg standard är ett faktum. Vår uppgift på Sweco är att presentera realistiska vägar framåt för hur utbyggnaden av Botniska korridoren kan finansieras och realiseras, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd på Sweco Sverige.

Arbetet har skett i bred samverkan och öppenhet för att gradvis testa teser och förslag samt fånga upp goda idéer och förslag till hur Botniska korridoren kan byggas ut i sin helhet. Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C), Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana med flera har tagit del av en preliminär version av vår rapport vid ett välbesökt Järnvägsforum Norr i mars och i Almedalen.

I rapporten Botniska korridoren – förslag på finansiering och utförande föreslås:

  • att det bildas statliga projektbolag för utbyggnaden av dubbelspår på Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan mellan Skellefteå och Luleå. Kommuner och regioner bör vara delägare i bolagen för att ge insyn och främja samordning med kommunal och regional planering.
  • att det bildas ett statligt helägt bolag likt SVEDAB (som äger Öresundsbrokonsortiet med danska staten ett) för utvecklingen av Malmbanan. Bolaget bör även sköta underhållet, bland annat för att samordna större reinvesteringar med utbyggnad till dubbelspår.
  • att Trafikverket bör utveckla Godsstråket genom Bergslagen med statliga anslag då åtgärderna är av olika slag och det krävs nära samordning med andra banor.

Ta del av hela rapporten här (öppnas i ny flik).

Läs Swecos pressmeddelande här (öppnas i ny flik).

 

 

Leave a Reply