Skip to main content
Nyheter

Snabbare fisktåg från Norge till Europa

Ett tåg lastat med 400 ton norsk fisk avgick den 8 maj från Narvik, för första gången med slutstation Malmö, det rapporterar NRK. Den nya rutten ska ta fisken snabbare ut på den europeiska marknaden.

Snabbare vägar ut till den europeiska marknaden är något som fiskproducenter i nordnorge länge har arbetat för. Mycket fisk fraktas redan i dag längs järnvägen från Narvik, men sträckan är krokig och det tar lång tid innan den når den europeiska marknaden.

Transporten tar i dag 39 timmar mellan Narvik och Malmö, eftersom den går via Oslo där den lastas om. Med den nya rutten, direkt till Malmö, minskar transporttiden med 9 timmar. Detta får stor betydelse för de norska exportörerna.

– Vi har länge tyckt att det är onödigt att köra fisken via Sverige till Alnabru i Oslo för att sedan lastas om och skickas vidare till Europa. Vi tappar en dag på det, men med den nya transporten får vi laxen mycket snabbare på marknaden, säger Roger Mosand, administrerande direktör på Nordlaks, till NRK.

Det är CargoNet som kör tågen har kapacitet att lasta 600 ton fisk och tanken är dagliga avgångar, sju dagar i veckan. Målet är att frakta omkring 150 000 ton fisk från Narvik till Malmö varje år.

Läs mer om det nya fisktåget på NRKs hemsida.

 

 

 

Leave a Reply