Skip to main content
250 km/hNyheter

Tåget går till drömjobbet

By 31 augusti, 2020 mars 25th, 2021 No Comments

När rörligheten växer och gör det möjligt för fler att arbetspendla kan också fler drömmar uppfyllas. Med Botniabanan, som fyller 10 år i år, går det nu att bo i Umeå och jobba i Örnsköldsvik. 

I en stor artikel lyfter Örnsköldsviks Allehanda (28 augusti) hur Monica Normark från Holmsund utanför Umeå har sitt drömjobb, tack vare Botniabanan. Hon är tillförordnad vd på Sekab E-Technology i Örnsköldsvik och kliver upp klockan fem på morgonen och är hemma igen halv sex på kvällen. När hon klivit ombord på tåget kan hon börja arbetsdagen, men gällande möjligheterna till att jobba ombord finns utvecklingspotential.
– Längs bilvägen finns det bra med master men uppkoppling via tåget har varit sisådär. Nu har man förstärkt via bredbandsuppkopplingen på tågen, men telefonlinjen är fortfarande bristfällig, säger Monica Normark till Örnsköldsviks Allehanda. 
Hon säger också att det fungerar bra att pendla nu jämfört med vintern 2017/2018 då hon ofta fick ta bilen och sova över, för att vara säker på att komma i tid till viktiga möten. Monica Normark och många med henne har möjlighet att arbeta ombord och även hemifrån, svårare är det för till exempel lärare och vårdpersonal som tågpendlar.

 

– Den enkelspåriga järnvägen mellan Kramfors och Gävle begränsar idag Botniabananan. En ny dubbelspårig järnväg söderut gör att antalet avgångar kan öka kraftigt, och att järnvägen också blir betydligt mindre känslig för störningar. Både turtätheten och att kunna lita på att tågen kommer och går som de ska är en viktig  för alla som vill pendla. I framtiden, när både Norrbotniabanan och Nya Ostkustbanan står klara kommer Sverigekartan att ritas om radikalt. Restiderna kortas och det kommer att gå att pendla längre avstånd, säger Ingela Bendrot vd för Nya Ostkustbanan till Botniska Korridoren.

 

Örnsköldsviks Allehanda listar förbättringspotential för banan, enligt pendlaren Monica Nordmark:
“1. För det första att hålla en mobil uppkoppling. Det måste finnas förstärkare så att det går att ringa efter hela sträckan, så att det går att ha möten. Det är positivt att man förstärkt signalen kring internet även om det inte är helt perfekt.
2. Se till så att information går ut till alla vid ersättningstrafik och se till så att länstrafiken korrelerar med tågtrafiken.
3. Synka även avgångarna med tåg utifrån de mest vanliga arbetstiderna. Det är konstigt hur de satt avgångar och hur man ska hinna med i Ö-vik ibland.
4. Samarbeta mellan Norrtåg och SJ så att den som har månadskort har möjlighet att åka med SJ när det krävs på grund av förseningar eller andra tillfällen.”

 

Leave a Reply