Den 11 april höll infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) en hearing dit landets regioner bjudits in för att komplettera sina skriftliga yttranden över Trafikverkets inriktningsunderlag. Samarbetet Botniska korridoren representerar de sju nordligaste regionerna (Dalarna, Gävleborg, Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Örebro län) och därmed inte mindre än 72 procent av landets yta, vilket gör avtryck.
Samarbetet gav oss möjligheten att samlat att lyfta våra gemensamma prioriteringar. Denna gång representerades Botniska korridoren av styrgruppsledamöterna Alexander Hägg (M) Region Gävleborg, Anders Öberg (S) Region Norrbotten och Magnus Lagergren (KD) Region Örebro län. Vårt gemensamma yttrande sammanfattades i tolv punkter som går att läsa mer om här (öppnas i ny flik).
Den gröna omställningen måste matchas med grön infrastruktur och kraftigt utökade ekonomiska ramar för planperioden 2026–2037
Den omfattande och industriella utvecklingen och expansionen i norra och mellersta Sverige uppgår till minst 1 800 miljarder kronor samtidigt som utvecklingen av transportinfrastrukturen inte har utvecklats i motsvarande takt och riskerar halka efter och därmed hämma den önskvärda utvecklingen.
Vi menar därför att staten måste öka budgeten för infrastruktur kraftigt, med minst 20 procent. Vi inser dock att det inte är långsiktigt hållbart att bara skjuta till mer och mer pengar. Trafikverket behöver också öka kostnadskontrollen (att arbete myndigheten själva inlett) i kombination med att vi som land blir ännu bättre på att söka och beviljas medfinansiering från bland andra EU i kombination för att vi öppnar upp för alternativa utförandeformer som vid byggnationerna av Arlandabanan, Botniabanan och Öresundsbron.
Trafikverket bör skyndsamt utreda vad det innebär för Sverige att bygga ut stomnätskorridorerna
Samarbetet Botniska korridoren tolkar regeringens uppdrag till Trafikverket om att inleda arbetet med att ta fram inriktningsunderlag (från 15 juni 2023) som att Trafikverket skulle beskriva vad Sveriges åtaganden gentemot EU innebär – det vill säga hur lång tid det skulle ta och hur mycket pengar som skulle krävas för att bygga ut Botniska korridoren (som del av stomnätskorridoren Skandinavien-Medelhavet) samt stomnätskorridoren Nordsjön-Östersjön.
Vi kan inte se att Trafikverket har beskrivit våra åtaganden gentemot EU på ett tillräckligt utförligt sätt vilket vi uppmanade till borde göras skyndsamt.
Komplettera den prognosstyrda styrningen med politisk målstyrning
Vi menar att utvecklingen av svensk järnväg i för hög utsträckning vilar på prognoser eller framskrivningar av statistik som i många fall är osäker och som är ett passivt och neutralt sätt att förhålla sig till utvecklingen i landet och omvärlden. Samarbetet Botniska korridoren förordar i stället att staten bör mer anamma framåtlutad och politisk målstyrning.
Utbyggda stomnätskorridorer och stärkta östvästliga kopplingar samt bättre angöring till sjöfarten
Sveriges välstånd bygger i hög utsträckning på vår omfattande exportindustri.